sâmbătă, 4 iulie 2009

Invertoare Tensiune Auto 12-220v 24-220v



INFO INVERTOARE TENSIUNE

Invertorul de tensiune face conversia curentului continuu de la bateria auto (12v, 24v) la curent alternativ (220v). Invertorul de tensiune poate alimenta diversele aparaturi electronice cum ar fi: telefon mobil, laptop, camere video, PDA, GPS, becuri, aparat de ras, bormasina, flex, fierastrau electric, pendular, sorcator de fructe si legume, expresor cafea si multe alte electronice care se alimenteaza la priza de 220v de acasa.

In functie de tipul de masina pe care il detinem putem opta pentru un invertor de tensiune de la 12v-220v sau pentru un invertor 24-220v.

Tensiunea de alimentare pe care invertorul auto o foloseste este cea de la bateria masinii sau in timpul mersului de la alternator deci invertorul de tensiune va fi ales in functie de tensiunea furnizata de catre aceasta.

Puterea invertorului de tensiune se va alege in functie de aparatele electronice, electrocasnice sau electrice pe care dorim sa le utilizam in masina.

Stiind ca orice aparat electronic la pornire foloseste un curent de sarcina (putere consumata) de aproximativ 3 ori mai mare decat cea consumata in regim de functionare normal exceptie facand motoarele de tip motopompa, sau subansamble ale acestora care consuma de pana la 8 ori la pornire, alegerea invertorului din punct de vedere putere este destul de simplu.

Unda modificata sau unda pura ?

Este una dintre intrebarile frecvent puse de catre cumparatori si incercam sa raspundem si la aceasta intrebare.

Anumite aparaturi de inalta precizie necesita in mod obligatoriu un curent foarte bine delimitat si o frecventa constanta a acestuia pentru a putea functiona in parametri corespunzatori si acestea de regula pot lucra cu un invertor de tensiune cu unda pura.

O mare parte din electronice nu necesita un invertor de tensiune cu unda pura datorita plajei tensiunii de lucru si a frecventei acestuia de lucru printre aceastea enumerandu-se chiar si anumite motoare.

Recomandari de aparate electronice care necesita invertoare de tensiune cu unda pura (sinus pur): Centrale pentru incalzire electrice, Cazane pentru inclalzire, Motoare, Motopompe, Sisteme de sonorizare profesionale, Sisteme video profesionale, Sisteme de emisie si retransmisie video sau sunet ale televiziunilor sau posturilor de radio, relee GSM.

Recomandari de aparate electronice, electrocasnice sau electrice care pot functiona cu un invertor de tensiune cu unda modificata (sinus modificat): telefon GSM, PDA, GPS, Laptop, Aparate de Ras, Incarcatoare Acumulatori, Epilatoare, Camere Video, Bec, Bormasina, Flex, Fierastrau Electric, Pendular, Strorcator de Fructe si Legume, Expresor de Cafea, Cuptor cu Microunde si multe altele.

Nu se recomanda folosirea invertorului de tensiune pentru alimentarea becurilor economice de tip neon sau a neoanelor, aparate de sudura indifferent de tipul acestora.

Recomandari in functie de putere pentru diversi consumatori:

· Invertor 150w unda modificata - PDA, GPS, Incarcator Telefon, Alimentator Camera Video, Aparate de ras, Aparate de Epilat sau pentru mini Laptop care nu consuma mai mult de 55w in regim continuu

Link-uri catre produsele din categoria 150w Mean Well:

· Invertor 300w unda modificata – Laptop, Bec, PDA, Incarcator Telefon, Alimentator Camera Video, mini Laptop, Aparate de ras, Aparate de Epilat

Link-uri catre produsele din categoria 300w Mean Well:

· Invertor 600w unda modificata - Pendular (maxim 300w) Bormasina (maxim 300w), Motopompa (maxim 80w), Laptop, Bec, PDA, Incarcator Telefon, Alimentator Camera Video, mini Laptop, Aparate de ras, Aparate de Epilat

Link-uri catre produsele din categoria 600w Mean Well:

· Invertor 1000w unda modificata – Bormasina (maxim 500w), Flex (maxim 500w), Storcator de Fructe si Legume (maxim 400w), Motopompa ( maxim 125w), Televizor, Sisteme Audio, Laptop, Bec, PDA, Incarcator Telefon, Alimentator Camera Video, mini Laptop, Aparate de ras, Aparate de Epilat

Link-uri catre produsele din categoria 1000w Mean Well:

· Invertor 1500w unda modificata - Bormasina (maxim 800w), Flex (maxim 800w), Storcator de Fructe si Legume (maxim 700w), Expresor Cafea (maxim 620w), Motopompa ( maxim 188w), Televizoare, Sisteme Audio, Laptop, Bec, PDA, Incarcator Telefon, Alimentator Camera Video, mini Laptop, Aparate de ras, Aparate de Epilat

Link-uri catre produsele din categoria 1500w Mean Well:

· Invertor 2500w unda modificata – Aparate de aer conditionat portabile (maxim 700w), Bormasina (maxim 1350w), Flex (maxim 1350w), Storcator de Fructe si Legume (maxim 1200w), Expresor Cafea (maxim 1050w), Motopompa ( maxim 320w), Televizor, Sisteme Audio, Laptop, Bec, PDA, Incarcator Telefon, Alimentator Camera Video, mini Laptop, Aparate de ras, Aparate de Epilat

Link-uri catre produsele din categoria 2500w Mean Well:

Recomandarile pentru folosirea electronicelor cu ajutorul invertorului de tensiune s-a facut pentru gama profesionala Mean Well, Cotek, Micro evitand in acest fel defectarea partiala sau totala a invertorului sau al aparatului folosit. Aceste recomandari nu sunt valabile si pentru alte marci producatoare de invertoare indiferent daca fac parte din gama profesionala sau a celor LOW COST.

Pentru alte marci de invertoare de tensiune cu unda modificata sau unda pura este recomandat sa fie utilizate dupa consultarea unui reprezentant de vanzari sau a manualului acestora.

Intrebari si raspunsuri

Cat tine bateria ? Bateria auto in functie de invertorul de tensiune, consumatorul dorit spre folosire, gradul de uzura al bateriei poate alimenta un invertor de tensiune atat timp cat nivelul de incarcare al acumulatorului nu scade sub limita admisa de invertor. In momentul in care limita de tensiune admisa de invertor este depasita, acesta va emite un semnal sonor urmat de intrarea in protectie a invertorului prin decuplarea automata a invertorului de la tensiunea de alimentare si decuplarea consumatorului.

Pentru a afla cat timp tine bateria auto la folosirea invertorului implicit a consumatorului este necesar sa cunoastem gradul de uzura al bateriei. Acest lucru se poate afla cu un simplu calcul efectuat prin punerea unui bec de 55w pe bornele bateriei si cronometrat timpul in care acesta ramane aprins la putere maxima. Dupa acest test dupa care aflam timpul in care bateria poate alimenta corect un consumator de 55w putem afla si timpul in care poate alimenta consumatorul dorit spre utilizare cu ajutorul invertorului de tensiune cu un calcul de genul:

EX: bateria poate alimenta becul de 55w timp de 300 minute

consumatorul necesita 110w deci timpul va fi injumatatit la 150 minute, cu o marja de eroare de 10% aceasta reprezentand ca din cele 150 se vor scade 10 procente adica 15 minute ramanand 135 minute.

Cele 10 procente scazute sunt necesare transformarii curentului din 12vDC in 220vAC. (marja de transformare a curentului pentru invertoarele Mean Well, Cotec, Micro este mai mica de 10% de in functie de puterea invertorului fiind intre 2%-6% acest barem de pierdere de 10% punandu-se in linii mari pentru explicarea mai simpla a calculului)

Poate defecta invertorul de tensiune instalatia electrica a masinii ?

Da invertorul de tensiune poate defecta instalatia masinii. Cazurile in care acesta poate defecta instalatia electrica a masinii de cele mai multe ori sunt legate de folosirea necorespunzatoare a invertorului si anume cele mai dese defecte se intalnesc pe circuitul de alimentare de la bricheta cand alimentam un invertor cu o putere mai mare decat cea suportata de catre bricheta masinii. Pentru evitarea defectarii prizei bricheta din masina invertoarele care depasesc de regula 250w se vor alimenta cu clestisorii direct de la baterie sau se va trage un circuit suplimentar de la baterie catre locul unde va fi amplasat invertorul in masina.

Un alt defect care se poate produce la instalatia masinii este la alternatorul masinii daca bateria este foarte uzata. Acest tip de defect se produce in timpul cand folosim un consumator mult mai mare decat poate suporta alternatorul masinii special conceput pentru incarcarea acumulatorului auto in mers. De regula alternatoarele sunt construite pentru a putea incarca bateria auto cu tensiune de maxim 14,2v si un amperaj intre 5-10% din capacitatea bateriei deci pentru o baterie de 50A este necesar un alternator care sa furnizeze intre 2,5Ah si 5Ah. Folosirea invertorului de tensiune in perioada in care masina este pornita trebuie sa se faca corespunzator nivelului de incarcare al bateriei pentru evitarea defectarii alternatorului.

Alimentarea invertorului de tensiune direct de la bateria auto se va face cu cablurile special concepute sau daca se vor monta alte cabluri direct de pe bateria auto pana la invertor acestea vor trebui sa fie bine calculate incat sa nu se incinga mai mult decat limita maxima admisa. Montarea altor cabluri mai subtiri sau neprotejate corespunzator se pot topi sau scurtcircuita.

Electronicele folosite se pot defecta daca sunt folosite pe invertorul de tensiune ?

Bine inteles ca se pot defecta. De regula producatorul aparaturilor electronice prevede anumite limite de functionare pentru alimentarea electronicelor. Citirea cu atentie a normelor de alimentare cu curent electric a aparaturilor electronice pot micsora riscul de defectare al acestora. Invertoarele de tensiune sunt impartite in primul rand in invertoare cu unda pura si invertoare cu unda modificata. Invertoarele de tensiune in functie de experienta producatorului pentru construirea acestora si de nivelul protectiilor desemnat pentru protejarea atat a invertorului de tensiune cat si a apartelelor electronice pot determina durata de viata a aparatelor dorite spre folosire cu ajutorul invertorului de tensiune.

Cele 3 marci de invertoare care sunt comercializate de catre Mean Well pe piata (Mean Well, Cotek, Micro) sunt produse pentru o utilizare pe o durata de timp indelungat.

Producatorul de echipamente electronice ajutatoare transformarii curentului electric Mean Well este un producator cu o traditie si experienta de peste 25 de ani in domeniu certificat ISO 9001:2000

Energia Verde

Cum ne putem folosi de invertor pentru a produce energie electrica in casa.

Principiul de functionare este relativ simplu datorita sistemelor de noi oferite de catre invertoarele Mean Well si anume sistemul de incarcare automat al bateriei sau cel de preluare al energiei electrice de la panourile solare sau de la sistemul eolian. De asemenea fara a trebui facute artificii de decuplare de la priza invertorul de tensiune Mean Well detine si acesta functie facandu-l cel mai complet echipament profesional destinat sistemelor de Energie Verde.

Putem folosi de asemena si un invertor de tensiune destinat pentru piata auto. Pentru folosirea acestui tip de invertor este necesar sa achizitionam si urmatoarele:

Un redresor inteligent sau un redresor de tip sursa (in cazul unui buget mai mic), un sistem de cuplare decuplare automata (in cazul in care folosim si curentul de la reteaua electrica), un stabilizator pentru panourile voltaice sau sistemul eolian.

In anumite cazuri cumpararea tuturor sistemelor separat pentru a produce energie electrica pot fi mai scumpe decat achizitionarea unui invertor de tensiune inteligent special construit pentru aceste sisteme si poate prezenta riscuri mai mari de nepotrivire al subansamblelor folosite pentru incarcarea bateriei, cuplarea si decuplarea tensiunii de la reteaua electrica, sau stabilizatorul pentru panourile voltaice solare.

Ce trebuie sa facem inainte de achizitionarea unui invertor de tensiune

1. Aflarea consumului maxim real al aparatului electronic sau al aparatelor electronice pe care dorim sa le folosim cu ajutorul invertorului de tensiune.

2. Aflarea tipului de sinusoida necesar aparatelor pentru a functiona corespunzator aparatul folosit.

3. Verificarea nivelului de incarcare al masinii care trebuie sa nu depaseasca limitele admise de catre producatorii de auto. (in cazul invertoarelor destinate pentru auto)

4. In cazul sistemelor eoliene sau al panourilor solare voltaice daca sunt dedicate pentru un anumit tip de invertor de tensiune.

Cum verificam un invertor de tensiune daca corespunde puterea inscriptionata cu cea reala ?

In functie de puterea invertorului de tensiune se vor pune un numar de becuri cu filament cu o putere egala. Ex: invertor 300w = 3 x bec 100w

Verificarea puterii unui invertor de teniune nu se va face cu nici un alt aparat electronic sau electrocasnic deoarece cunoastem faptul ca anumiti producatori de aparatura electronica nu specifica corect puterea reala consumata a produsului.

De asemenea gradul de uzura al aparatelor electronice pot genera un consum mai mare in timp fata de cel initial.

Invertoare de tensiune 12-220v Mean Well:

Invertoare de tensiune 24-220v Mean Well:

Sursa acestui articole o constituie autoelectronics.ro si dorim pe acesta cale sa facem cunoscuta oferta de invertoare de tensiune auto sau solare 12-220v 24-220v DC-AC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu